“Ponavljam svima također poziv da sudjeluju u duhu, putem sredstava komunikacije, u molitvi kojom ću predsjedati preksutra, u petak, u 18 sati, na prostoru ispred Bazilike sv. Petra. Nakon slušanja Božje riječi i klanjanja Presvetom uslijedit će blagoslov Urbi et Orbi uz koji je vezan opći oprost”, rekao je Papa u svom apelu na kraju opće audijencije na svetkovinu Navještenja Gospodinova u srijedu 25. ožujka.

Papa će moliti pred Presvetim i pred 'čudesnim križem' s kojim se povezuje i čudo oslobođenja Rima od kuge u XVI. stoljeću.

Ipak važno je napomenuti jednu stvar vezanu uz spomenuti oprost kojega se može dobiti sutrašnjim blagoslovom. Počele su se širiti informacije i mišljenja kako se čovjek može sam ispovijediti i kamo će nas Papa odriješiti svih grijeha - to je netočno! Sakramentalna ispovijed je VAŽNIJA!


ŠTO JE POTPUNI OPROST I NA ŠTO SE ODNOSI?

Svaki teškim grijehom narušavamo zajedništvo s Bogom i lišavamo se vječnog života zato je potrebno zadobiti oproštenje grijeha u sakramentalnoj ispovijedi kako bi se izbjegla vječna kazna - pakao.

Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji (pokorom i zadovoljštinom) bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.

Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne(čistilišta)za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ISPOVIJEDI, dapače ispovijed je UVJET za dobivanje oprosta preko Papinog blagoslova.


KOJI SU UVJETI ZA DOBIVANJE OPROSTA?


U ovom slučaju potrebno je:

- sudjelovati u molitvi koju će Papa sutra predmolit (prijenosi će biti na Laudato Tv, kao i na mnogim online portalima).

- vjernik se mora odreći privrženosti na svaki oblik grijeha (napraviti čin savršenog pokajanja-imati čvrstu nakanu da ću se ispovijediti čim će to biti moguće)

-izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca (Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu)

- ono ključno: ISPOVIJEDITI SE I PRIČESTITI za što će u ovim izvanrednim okolnostima biti dovoljno imati nakanu to učiniti čim uvjeti to dopuste (tj. čim se ponovno dopusti javno slavljenje svetih misa i drugih sakramenata u zemljama u kojima su oni privremeno ukinuti).


Dakle, sutrašnji oprost NIJE ISTO NITI ZAMJENA ZA SAKRAMENT ISPOVIJEDI i ne može se dobiti odriješenje od teških, smrtnih grijeha, zato treba biti pažljiv i razborit u prosuđivanju informacija.