Dragi roditelji,
u svrhu digitalizacije i pojednostavljenja i ubrzanja cjelokupne župne administracije, usklađenja sa Zakonom o obradi i zaštiti osobnih podataka te vođenja prijava i kartoteke krizmanika i prvopričesnika, molimo vas da slijedeći upute niže ispunite prijavnicu krizmanika ili prvopričesnika.


Prijavnicu je moguće ispuniti preko poveznice (nije potrebna registracija):

PRIJAVA KANDIDATA ZA PRVU PRIČEST klikni OVDJE.

PRIJAVA KANDIDATA ZA SVETU POTVRDU (KRIZMU) klikni OVDJE.

NAKON PODNOŠENJA PRIJAVE POTREBNO JE DONIJETI SLJEDEĆE (više o tome će reći župnik na roditeljskim sastancima):

PRVA PRIČEST
1. Dostaviti potvrdu o krštenju ako dijete nije kršteno u našoj župi. Potvrda o krštenju može biti: kopija Uspomene sa krštenja koja mora imati pečat župe i potpis svećenika ili obiteljska knjižica. (najkasnije do Božića)

Dragi roditelji, ukoliko želite da vaše dijete pristupi sakramentu prve svete pričesti nastojte ga podržavati u svemu onome što je potrebno za dobru pripremu za sakrament pričesti, a to je: školski i župni vjeronauk, slavlje nedjeljnih i blagdanskih misa, kao i osobna i obiteljska molitva. Neka vaše dijete izgradi dobar odnos prema Bogu i ljudima kako prije primanja sakramenta tako i poslije kroz cijeli život. Učinimo zajedno sve što je u našim ljudskim mogućnostima da to djeci potvrdimo i svojim osobnim primjerom u življenju i svjedočenju vjere.

SVETA POTVRDA (KRIZMA)
1. Dostaviti potvrdu o krštenju ako dijete nije ILI kršteno ILI pričešćeno u našoj župi. (najkasnije do Božića)
2. Za kuma na krizmi biti će potrebno dostaviti Posvjedočenje. (najkasnije do Božića)

Posvjedočenje je dokument kojim se potvrđuje da je osoba sposobna biti kum/a na krštenju ili sv.potvrdi. Kum/a mora biti osoba koja je i sama primila sakrament potvrde, ako je u braku, treba biti u crkvenom braku. Ne smije biti rastavljena te ponovno vjenčana ili živjeti u izvanbračnoj zajednici.  oželjno je da ima najmanje 16 godina. Kumova je dužnost »brinuti da se potvrđenik ponaša kao pravi Kristov svjedok i da vjerno vrši obveze povezane s tim Sakramentom« (usp. ZKP, kann. 872, 873, 892 i ZKIC, kan. 684). Kum, dakle, mora biti uporište, pokazatelj puta, uzor krizmaniku.

Mir Vam i blagoslov!
Marko Čolak
župnik