Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša blagoslovio je novi bogoslužni prostor Župe bl. Ivana Merza u Španskom u nedjelju 3. ožujka i predvodio svečano misno slavlje u koncelebraciji s vlč. Markom Čolakom,  upraviteljem župe, vlč. Božidarom Nagyjem, postulatorom kauze bl. Ivana Meza, vlč. Zlatkom Pavetićem, vlč. Markom Vukovićem i vlč. Darkom Bručićem Pavukom, bivšim župnicima, vlč. dr. Josipom Beljanom i brojnim svećenicima Kustošijanskog dekanata.
 
Na samom početku župljani su pozdravili nadbiskupa prisjećajući se njegovog prvog dolaska u župu u lipnju prošle godine, kad im je učinio čast i prevodio misno slavlje na otvorenom te na riječima ohrabrenja i podrške u tom trenutku. U pozdravnom govoru istaknuto je: “Nemjerljiva je naša vjera koju svjedočimo i, bez obzira na to što se nalazimo unutar mjerljivog zatvorenog objekta, vjerujem kako ćemo iz „ovog Božjeg šatora s ljudima“ širiti nemjerljivu snagu molitve. Naime, u 13 godina postojanja Župe blaženog Ivana Merza, prošli smo put kao rani kršćani koji su slijedili Isusa. Od privremenog smještaja devet godina u prostorima osnovne škole, preko obične livade koju smo punili četiri godine, do ovog objekta. Ono što je zajedničko svim ovim mjestima jest da predstavljaju mjesto susreta s Gospodinom. Stoga smo mi, župljani Župe blaženog Ivana Merza, zahvalni Gospodinu, ali i jedni drugima, na međusobnoj podršci i ohrabrivanju, a posebno onim župljanima koji su protekle četiri godine, ali i sve vrijeme prije toga pripremali sve što je potrebno za održavanje svetih misa. Sjetimo se, također, i pokojnih župljana, koji su svojim istaknutim radom i molitvama, svatko na svoj način, pripomogli da se ovo sve danas dogodi.“
 
Na početku misnog slavlja mons. Dražen Kutleša izrazio je svoje zadovoljstvo što je u ovom novom prostoru koji će blagosloviti i u kojem će se vjernici okupljati i moliti istaknuvši da je "najvažnije u vjernikovu životu uloga vjere, jer ako vjerujemo, možemo sve učiniti." 
 
Mons. Kutleša je u svojoj homiliji istaknuo: "Vaša je župa posvećena našem blaženiku Ivanu Merzu. (...) Merz je svojim životom laika i katoličkog intelektualca pokazao da je prvo i pravo zvanje svakog kršćanina katolička vjera, a ona ne poznaje granice ni narodnosti, već sve okuplja i ujedinjuje. Iz Ivanova mladog, ali bogatog života, mnoštvo je momenata koji bi se mogli izdvojiti, ali mi ćemo danas prednost dati liturgijskim čitanjima koja navješćuju našega Spasitelja Isusa Krista. Time ćemo ispoštovati i poznate riječi bl. Merza: „Baza našega života mora biti naš preporod u Kristu, ostalo se sve samo od sebe na ovo niže“. 
 
Osvrćući se na liturgijska čitanja mons. Kutleša je naglasio: "Isus se zadržao u Jeruzalemu i mnogi su povjerovali u njegovo ime „promatrajući znamenja koja je činio“. Isus je znao da je vjera koja je pobuđena čudesima nesavršena, znao je da je to tanko, površno vjerovanje. Zato im se nije povjeravao. Znao je što je u čovjeku, volio je ljude, ali je znao da dubine tajni o njemu kao Bogu i čovjeku ne može povjeriti vjeri utemeljenoj na zanosu i čudesima. I mi danas, kao i ljudi Isusova vremena, u vjeri često tražimo čudesa. Ne zanimamo se za Isusa zbog njega samoga, zbog ljubavi kojom nas je ljubio, već smo često i sami kao trgovci u Hramu. A Isus želi proširiti naša srca, poručiti nam da je za našu vječnu i vremenitu sreću najvažnije zajedništvo s njime. Ono je moguće srcu slobodnu od grijeha, onima koji djelima svjedoče obraćenje.

Jednako tako, Isusova procjena o nama nije uvjetovana ničijim mišljenjem, kako se to nama događa. On je veći od našega srca i znade sve. Izgrađeni odnos s njime daje nam snage autentično živjeti, bez podvrgavanja mišljenjima i doživljajima drugih o nama.

Na koncu, dragi vjernici, u ovom nasljedovanju Isusa, u vjernosti Crkvi njezinim pastirima, primjer i zagovor imate u bl. Ivanu Merzu. U svome kratkom životnom vijeku postigao je puno više negoli mnogi od nas puno duljega života. Čistoća srca koja je resila ovog blaženika neka bude i vaš cilj. U Crkvi koju kao vjernici izgrađujete i činite neka vam bude dom i ugodno boravište svima koji Boga traže." 
 
Na kraju misnog slavlja mons. Kutleša je čestitao svim župljanima na izgradnji i novom prostoru te poručio da zajedno sa svojim župnikom nastave u molitvi i suradnji  izgrađivati svoju župu.
 
Upravitelj župe vlč. Marko Čolak izrazio je zahvalu za današnji dan rekavši: "Na prvom mjestu hvala dragom Bogu, zbog kojeg smo danas ovdje okupljeni i kojeg ćemo u ovom hramu slaviti. Već dugi niz godina, župa moli molitvu i zagovor Ivana Merza za izgradnju župne crkve. Možda je u našim srcima gorila ta želja da izgradimo materijalni dom, ali Bog nam je podario prvo ono najljepše što možemo imati, a to je Crkva - zajednica vjernika.

Želim reći veliko hvala Zagrebačkoj nadbiskupiji, Vama, oče nadbiskupe, kardinalu Josipu, mons. Miji Gorskom i mons. Ivanu Šašku, pomoćnim biskupima, mons. Tomislavu Subotičancu, generalnom vikaru, preč. Tomici Šestaku, nadbiskupijskom ekonomu na podršci, suradnji, materijalnom daru, ali najviše za lijepe riječi i brigu za izgradnju prostora.“

Vlč. Čolak zahvalio je i prethodnim župnicima župe, kao i svim svećenicima Kustošijanskog dekanata. Zahvalio je svim župnim suradnicima kao i svima onima koji su sve ove godine svojim radom pomogli da se održavaju mise u uvjetima koji su bili. Zahvalio je i župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću kao i župnim zborovima, voditeljima Caritasa, molitvenim zajednicama kao i svim izvođačima radova.

Po završetku vlč. Čolak je rekao: “Hvala svima vama, dragi župljani, koji ste pokazali ustrajnost i vjernost u crkvi na livadi, našoj zelenoj katedrali, svima koji ste se na bilo koji način uključili, darujući svoje vrijeme, molitvu, materijalnu podršku. Hvala i svim hodočasnicima koji ste danas došli podijeliti našu radost misnog slavlja u bogoslužnom prostoru.“
 
Župa bl.Ivana Merza djeluje 14 godina bez crkve. Prvih devet godina svete mise služile su se u OŠ „Špansko Oranice“, a zadnje četiri godine na otvorenom na župnom zemljištu. Župljani su ponosni na svoju vjeru, na svoju živu Crkvu, ali i na ovaj dugo očekivani objekt i prostor gdje mogu nastaviti svoju molitvu i zajedništvo. Misno slavlje animirali su ujedinjeni župni zborovi: zbor mladih Put K Suncu, Mješoviti župni zbor, Obiteljski zbor i Dječji zbor. 
Sanda Dinarina Mladić, župna medijska suradnica
Foto: VG foto, Damir Mladić


Galerija